vrijdag 22 februari 2013

Nederlanders en water .

Dat Nederlanders het vechten tegen het water tot een levenswerk hebben gemaakt weten we al lang . En dat we daar goed in zijn weet ik ook . Na de storm Katrina in 2005 hebben de Amerikanen ook onze hulp ingeroepen om te kijken naar een oplossing voor de overstromingen en tegen een herhaling van alle ellende .  Maar dat er een meneer Johannis de Rijke was die dit soort dingen in Japan heeft gedaan dat wist ik absoluut niet .
Ik ontving van een dame uit Japan een kaart en daar staat dus een heel verhaal op over Johannis de Rijke (1842 Colijnsplaat -1913 Amsterdam) . Deze meneer was waterbouwkundige en heeft eerst in Nederland het vak geleerd . Gewerkt aan de Oranjesluizen die het IJ moesten afsluiten van de Zuiderzee . In 1872 is hij naar Japan gegaan en heeft daar onder andere de havens van Tokio en Yokohama verbeterd . 2 strekdammen voor de haven van Osaka aangelegd . En hij verbeterde een aantal Japanse rivieren zodat er geen overstromingen meer voorkwamen .  In de stad (Wakimachi Tokushima) waar mijn kaartenschrijfster woont heeft hij ook een soort dijk aangelegd in de rivier . Die heet " de Rijke aarde-dijk" . En er is ook een herinneringspark aan hem gewijd. Hij is in Amsterdam begraven . Er komt nog steeds elk jaar een Japanse delegatie naar zijn graf om een krans te leggen en een Boeddhistische ceremonie uit te voeren .

foto via Wikipedia



Weer een Alphonse Mucha voor de verzameling .
Dit is "Ivy" uit 1901 . 


De postzegels zijn ook in stijl . 


2 opmerkingen:

  1. Mensen doen er echt moeite voor, leuk joh!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, het is steeds weer een verassing! Sommige doen ook weinig moeite en zetten er niet veel op . Maar er zijn mensen die echt uitzoeken wat je interesses zijn en van wat voor kaarten je houdt.
      Verwijderen

      Verwijderen